Over de liederen / 11 / Avondlied (De dag gaat nu bij ons vandaan)

 
tekst  Anton Lam (1926-1970)
muziek Wim ter Burg (1914-1995)
vindplaats Alles wordt nieuw II, 30
© tekst Callenbach (ondergebracht bij Kok, Utrecht)
© muziek Callenbach (ondergebracht bij Kok, Utrecht)
belangrijkste doelgroep oudere kinderen
thema avond
Bijbelplaats(en) Ps. 121
thuis, school, catechese  Als avondgebed, vooral als het bijna donker is.
liturgie Dit lied is officieel goedgekeurd als hymne voor het liturgisch avondgebed met kinderen (Getijdenboekje voor kinderen).
toelichting (tekst) In onze tijd met kunstlicht overal zal het invallen van de duisternis niet zo angstaanjagend zijn als in vroeger tijden, toen het ’s avonds en ’s nachts overal echt heel erg donker kon zijn. Toch kunnen kinderen een donkere slaapkamer nog steeds een beetje eng vinden en ook volwassenen voelen zich meestal niet prettig als het heel erg donker is. Een lied als dit is dan vooral bedoeld om je eraan te herinneren dat de Heer er altijd is en over ons waakt. Wij kunnen rustig slapen gaan en wachten op de morgen.
(melodie) Het lied is geschreven in de toonsoort d-mineur en het begin heeft ook echt een mineurstemming, ook al omdat de melodie vrij laag ligt. In de derde regel gaat de melodie de hoogte in (“de avondster is opgegaan”) en dan voel je het meteen al een beetje lichter worden. De vierde regel is qua melodie een herhaling van de tweede regel.
 
instrumentale begeleiding Orgel  of piano: zie begeleidingenboek bij  Alles wordt nieuw.
Gitaar: In Kom en zing! staan de gitaarakkoorden uit de eenstemmige uitgave.
 audio / video